Holašovice yra vienas vaizdingiausių miestelių Čekijoje, kur galima rasti puikiai išsisaugojusį XIXa. Pietų Bohemijos architektūros pavyzdį, vadinamąjį – valstiečių baroką. 1998-aisiais metais Holašovice kaimelis įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.


Kaimelyje rasime 23 kiemus su klojimais, arklidėmis, tvartais, gyvenamiaisi pastatais, aruodais. Iš viso – 120 ūkinių objektų, kurie sudaro istorinį ir architektūrinį kompleksą. Sodybos išsidėsčiusios aplink stačiakampio plano aikštę, kurios ilgis 210 metrų, plotis 70 metrų.

Liaudies tradicijos

Pastate Nr. 6 įrengtas muziejus – Kaimo Dvaras, kur galima susipažinti su ūkio apdirbimo įrankių ekspozicija. Keramikos dirbtuvėje galima pamatyti visą puodžių, dubenių, ąsočių, vazonų darbo procesą.


Neseniai vietiniai gyventojai įrengė akmenų ratą – čekų stounhendžą. visi akmenys yra surinkti iš aplinkinių laukų ir sakoma, kad pasižymi gydomuoju poveikiu.

Nuo kalvos, ant kurios išsidėstęs Holašovice  kaimas, atsiveria nuostabus vaizdas į apylinkes.

Kleť

Nuostabūs vaizdai atsiveria iš kalno Kleť (1 084 m. virš jūros lygio), o  geru oru galima pamatyti net Alpių viršūnes. Ant Klet’ kalno stūkso seniausias Čekijoje akmens bokštas. Jo aukštis 20 m, į bokšto viršūnes veda 110 laiptų. 1925 m. bokšte įsteigtas restoranas ir viešbutis.

Čekų Budejovicai

Čekų Budejovicų perliukai – didžiausias Vidurio Europoje senamiesčio aikštė,  baroko stiliaus Samsono fontanas ir dominuojanntys Juoduoju bokštas, kurio aukštis siekia 46 m. Vos keli metrai nuo fontano galima rasti akmenį. Vaikščiodami po aikštę apie 22 val. būkite atsargūs. Legenda sako, kad vargšelis neatidžiai pastatęs koją ant akmens, niekada negrįš namo.

Miestas garsėja geru alumi ir jo darymo tradicijomis.Vietinė alaus darykla Budvar gamina alų jau 700 metų. Garsiame restorane Masné krámy galima skaniai pavalgyti.

Vietinė virtuvė

Keliaudami po Pietų Bohemijos regioną pasimėgaukite ir tradiciniais šio regiono patiekalais: kulajda – tradicinė sriuba su grybais, krapais ir kiaušiniu, cmunda, bulvinių blynais, „plaukuotais” knedlikais, gulašine sriuba ir karpiais. Pietų Bohemijos virtuvės yra paprasta ir labai skani.

Informaciją pateikė: Čekijos Respublikos turizmo informacijos centras

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *