Kam nors paminėjus triufelius, negi vaizduotėje neiškyla prancūziški brangūs juodieji triufeliai aptinkami Perigordo regione, pietvakarių Prancūzijoje, kurie yra naudojami gaminant žąsies kepenų paštetą. Taip pat prisimename kvapnius baltuosius triufelius iš Albos, esančios Italijos Piedmonto regione. Triufeliai randami dar keliose Europos šalyse, Azijoje, Šiaurės Afrikoje bei Šiaurės Amerikoje. Yra daugybė jų rūšių. Tačiau tik trys valgomos.


Italai nuo seno baltuosius triufelius vadina žemės brangakmeniais. Tai apvalūs, karpoti, įvairių dydžių grybai, nuo seniausių laikų vartojami kaip delikatesas, afrodiziakas ar net vaistas.

Triufelių rinkimo sezonas tęsiasi nuo rugsėjo iki lapkričio ar gruodžio mėnesio. Netinkamu laiku surinkti grybai – bus neskanūs. O štai triufelių rinkimo procesas reikalauja atskiro dėmesio, mat Europoje tai daroma pasitelkus į pagalbą kiaules arba specialiai dresuotus šunis. Tiek pirmi, tiek antri pagalbininkai sugeba aptikti stiprų kvapą, kurį iš po žemių skleidžia subrendę triufeliai. Tačiau su kiaulėmis triufeliauti dabar jau yra rizikinga, kadangi jos linkusios suėsti viską, ką randa, tame tarpe ir triufelius. Dėl šios priežasties vis dažniau specialiai triufelių paieškai dresuojami šunys, kurie yra paklusnesni bei lengviau suvaldomi.


Triufeliai skaniausi švieži. Tokie gali būti valgomi net nevirti ir jų skonis bus nepakartojamas. Deja, laikui bėgant jų skonis silpnėja, o kol pasiekia mūsų parduotuves, jau būna visai nuleipę. Dėl to, jei dievinate šį delikatesą ir esate nepataisomas gurmanas, Jums tiesiog būtina nuvykti į garsiąją baltųjų triufelių mugę, kasmet vykstančią San Miniato miestelyje, Toskanoje. Net tris lapkričio mėnesio savaitgalius čia galite nusipirkti ir paragauti šviežių garsiųjų baltųjų triufelių ar jų produktų, kaip antai toskanos sūrių, kumpių, saliamių, duonos ar trufelių bei grybų padažų ir t.t.


Kaip ir Albos triufeliai, taip ir San Miniato regiono yra ypatingi ir labai aukštos kokybės. Galbūt ne tokie garsūs – bet tokie pat geri ir skanūs. Mugės metu šių ypatingų grybų kaina siekia 150 -180 Eurų už 100 gramų. Ir tai yra labai gera kaina. Triufeliai yra vieni brangiausių pasaulio natūralių produktų ir neretai už 100 gramų šių grybų mokama nuo 250 iki 350 eurų.


San Miniatas – tai labai gražus, senas, nedidelis miestelis įsikūręs Toskanos viduryje, tarp Florencijos ir Pizos arba maždaug 20 minučių kelio automobiliu nuo Borgo di Colleoli kurorto.  Tikrai verta čia apsilankyti, ypač baltųjų triufelių mugės dienomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *